Dejan - F&B manager u Bluesun hotelu Berulia*****

Prema hotelskim anketama, ovaj tridesetpetogodišnji Makaranin jedno je od najprepoznatljivijih i najomiljenijih lica Bluesuna, stoga i ne čudi što je četiri godine zaredom osvajao nagrade za najboljeg djelatnika. Njegova priča o uspjehu pomalo je neobična. Školovao se, naime, za automehaničara i nekoliko godina radio u struci. Pedantan kakav je, uživao je u tom poslu, no, kaže, nedostajao mu je kontakt s ljudima. Stoga je paralelno počeo raditi kao konobar u jednom klubu u Makarskoj.

Za posao u Bluesunu doznao je sasvim slučajno prije deset godina, tada je i donio odluku da zauvijek za sobom zatvori vrata automehaničarske radionice.

Tako je u proljeće 2008. počela jedna od najzanimljivijih i najinspirativnijih profesionalnih priča u Bluesunu.

Dejan je nepuna dva tjedna radio kao pomoćni konobar u hotelskom restoranu kada je prihvatio ponudu da istovremeno radi i u hotelskom baru. Naime, njegova brzina, spretnost, karakter i volja za učenjem nisu prošli nezapaženo.

Osim što mu je pružena mogućnost dodatnog obrazovanja, Dejan kao osobito važan segment svog napredovanja i motiviranosti za posao vidi u povjerenju koje mu je dano.

„Bluesun omogućuje djelatnicima da iskažu svoju kreativnost“, naglašava, „Ukoliko netko ima neku zamisao ili kulinarsku ili barmensku, ovdje će Vam omogućiti da je prezentirate. Ako je dobra - ide u prodaju.“

I baš to se dogodilo u njegovu slučaju; na natjecanju barmena Havana, upotrijebio je svo svoje znanje i kreativnost u kombiniranju sastojaka za koktel kojim je osvojio žiri.

Kombinaciji ruma, sirupa od bazge, triple seca, soka višnje maraske i tonika dao je ime La Berulia, prema antičkom nazivu Brela i predložio da ga uvrste u hotelsku koktel kartu. Sreća prati hrabre i tako je njegov prijedlog prihvaćen, a La Berulia 2016. postaje najprodavaniji koktel u hotelu!Dejan je prošle godine postao voditelj restorana i barova, a u sezonu 2018. ušao je s novom funkcijom - direktora hrane i pića Bluesun hotela Berulia*****.

„Uvijek treba davati maksimum od sebe jer se to na kraju uvijek isplati.“


Uz sve obiteljske i profesionalne obaveze, Dejan je svaki slobodan trenutak koristio kako bi se nastavio obrazovati i usavršavati.

„Volim ovaj posao, uživam u svakom danu, a pružena mi je mogućnost rada, školovanja. Prošao sam tri dodatna stupnja školovanja i brojne edukacije, a svaka je za sobom povlačila i napredovanje." 

Njegove kvalitete prepoznate su u kompaniji, stoga mu je 2012. omogućena prekvalifikacija za konobara, 2014. za konobara specijalista, te je na kraju, na visokoj školi Aspira 2016. završio stručnu edukaciju za F & B menadžera. Kaže da i dalje uči svaki dan. Uči o poslu, o sebi i o radu s drugima, a njegovo bogato iskustvo dovelo ga je do mjesta predavača na Bluesun akademiji.

„Predavao sam barsko poslovanje. Nove smo kolege učili kako raditi u baru, kako se odnositi prema gostu, kako ga privući, animirati, educirati o onome što naručuje.“

Jednako tako, kaže Dejan, posao predavača je sjajna prilika da se usavrše vlastite vještine. To je dvosmjeran, izuzetno koristan proces u kojem učitelj itekako mnogo može naučiti učenike , ali i – od učenika; „U Bluesun Akademiji sam naučio kako uspostaviti komunikaciju s kolegama kako s nadređenima tako i sa svojim zaposlenicima.“

Deset godina nakon što je zauvijek zatvorio vrata automehaničarske radionice i krenuo u svijet hotelijerstva, motiv za odlazak na posao svaki dan je i dalje isti.

Ljudi.

„Najdraži mi je dio posla i dalje komunikacija s ljudima.“ , kaže Dejan, “Ključan je osmijeh, prvo osmijeh, ništa bez osmijeha. Ugostiteljstvo nije puko usluživanje gostiju već pružanje zadovoljstva osobama koje dolaze kod nas. Oni dođu k nama, mi ih vrhunski uslužimo i oni su zadovoljni. A kada su oni zadovoljni, mi smo zadovoljni, jer, vjerujte, nema veće sreće nego kada istog gosta sretneš ponovno sljedeće ili možda već iste godine. Znaš zašto se vratio, znaš da si uspio, da smo svi uspjeli, da je svaka minuta truda vrijedila i da sam prije deset godina donio najbolju životnu odluku.“Ako i ti želiš postati dio uspješnog Bluesun tima i izgraditi svoju karijeru u turizmu kao Dejan, prijavi se putem našeg online formulara ili pošalji svoj životopis na e-mail [email protected]

vrh stranice